Canalblog
Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Francouzština GUH
Newsletter
26 février 2016

Týden à la française

Mesdames et Messieurs, kdybyste náhodou při cestě do Francie zaslechli písně jako „Pec nám spadla“ nebo „Já do lesa nepojedu“, nepropadejte panice. Nespletli jste si zemi, jen jste narazili na studenty z Lycée Sainte Marie v Cholet, kteří se ve dnech 15. – 21. února 2016 zúčastnili výměnného pobytu se studenty našeho vyššího gymnázia.

A program výměny byl vskutku nabitý. Po pondělním večerním příjezdu se naši korespondenti nestihli ani rozkoukat a už jsme je úterního rána vedli na přivítání naším panem ředitelem, zaposlouchali se do zpěvu sboru Viva la musica a představili jsme jim prostory naší školy a také jídelnu včetně oběda. Odpoledne jsme vyrazili za panem místostarostou na radnici a nakonec poznávat uherskohradišťské památky. Tento program a ostatně celý týden byl však výrazně ovlivněn deštivým počasím, takže spíše jsme poznali nabídky místních kaváren. Středeční den jsme prožili na slavkovském zámku, u Mohyly míru a také v Brně – opět hodně deštivém, takže tam většina studentů ihned zamířila do vytápěné Vaňkovky. Čtvrtek patřil nádherné národopisné expozici ve Slováckém muzeu a také účasti na hodinách angličtiny. Odpoledne se francouzští i čeští studenti s pomocí paní profesorky Kraváčkové věnovali výuce folklorních tanců, ale i polky, charlestonu aj. Po návštěvě na GUH už umí studenti z Cholet také namalovat kraslice a perníčky a po pátečním večeru, kdy se konal v jídelně společný večírek, také zazpívat tradiční české písničky. V pátek dopoledne jsme navštívili i sklárny v Květné a odpoledne zablácený skanzen na Modré a velehradské lapidárium a baziliku. Sobotní den patřil programu v rodinách. Ani jsme se nenadáli a už bylo nedělní ráno a s ním spojený odjezd. Mnozí s vylepšenou francouzštinou a také prověřenou angličtinou jsme se loučili se svými na týden rodinnými příslušníky s očekáváním opětovného shledání v dubnu v městě Cholet ve Francii.

Na závěr bychom samozřejmě chtěli poděkovat našim paním profesorkám francouzštiny, a to p. prof. Bříštělové, Čoupkové, Matuškové a Škvařilové za výbornou péči během celého týdne, za plné nasazení a ne vždy jednoduchou organizaci. Encore une fois merci beaucoup! Et à bientôt à Cholet!

Autor: Karolína Teimerová, 6.OB
Fotograf: Barbora Šocová z 6.OB a Jitka Gregorová z 2.C

Publicité
Publicité