Canalblog
Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité

Francouzština GUH

Newsletter
29 mars 2017

Konverzační soutěž ve francouzštině

Ve středu 29. 3. 2017 se ve Zlíně uskutečnilo krajské kolo konverzační soutěže ve francouzštině. Každoročně se účastníme ve všech kategoriích a ani letošní rok nebyl výjimkou. V kategorii A1 zvítězila Kateřina Škrabalová (TA) a postupuje do celostátního kola, v kategorii A2 se vyznamenal Max Gogola (KB), který získal krásné 2. místo. Ve vyšších kategoriích B1 velice statečně bojovala Jitka Gregorová (3.C) – umístila se na 4. místě – a v B2 získala úžasné 3. místo Andrea Šimková (3.C).

Všem našim studentům gratulujeme k předvedeným výkonům a věříme, že jejich píle a úspěchy budou motivací do další práce.

Autor: Marta Bříštělová

Publicité
13 janvier 2017

Hledá se král nebo královna aneb La galette des rois (tříkrálový koláč)

V úterý 10. 1. 2017 jsme si s primány připomenuli krásný francouzský zvyk. Na svátek Tří králů (a v podstatě celý leden) se ve francouzských rodinách peče nebo kupuje tzv. tříkrálový koláč, ve kterém je zapečena porcelánová figurka (francouzsky – la fève), a ke koláči získáte také papírovou korunu. Podle tradice se musí koláč nakrájet na tolik dílků, kolik je stolovníků, a většinou nejmladší člen vleze pod stůl, aby náhodně přiřazoval kousky koláče zúčastněným. Ten, kdo má ve svém dílku porcelánovou figurku, se stává králem či královnou a volí si k sobě královnu či krále.

Tříkrálový koláč jsme mohli ochutnat i my a to díky Kristýnce, jejíž tatínek je Francouz a byl tak laskavý, že nám tento koláč upekl. Byl vynikající a naší královnou se stala Kája a jejím králem Ondra.

Merci beaucoup

Autorka: Marta Bříštělová

9 novembre 2016

Studium ve Francii

Před dvěma lety se předmětové komisi FJ podařilo navázat kontakt s gymnáziem Lycée Sainte Marie v Cholet na západě Francie. Výsledkem byla nejen úspěšná studentská výměna, jíž se letos na jaře zúčastnilo 48 našich studentů, ale i nabídka (už početně omezená) měsíčního studia v Cholet. To se stalo realitou pro tři studentky GUH: Annu Baladovou a Evu Červenákovou ze 4.C. a Andreu Šimkovou ze 3.C.

Odvážné průkopnice této novinky zamířily 4. listopadu z Ruzyně do Nantes, kde na ně čekaly jejich hostitelské rodiny. Andrea a Anička si kromě života v rodině také vyzkoušejí bydlení na francouzském internátu.

Doufáme, že se studium v Cholet stane pro naše studenty každoroční možností. Kdo si netroufá na tak velké „sousto“, může vyčkat do roku 2019, kdy by se měla zopakovat velká týdenní výměna.

A našim třem statečným přejeme, aby je tento pobyt obohatil nejen jazykově, ale přinesl jim i spoustu krásných zážitků a nových přátel. Profitez-en bien!

autorka: Eva Čoupková

25 octobre 2016

Stážistka z Francie na GUH

DSC07394

Velmi dobrá úroveň francouzštiny našich studentů, hojná konverzace a aktivita studentů v hodinách cizích jazyků, dobré vztahy a komunikace mezi profesory a studenty obecně ve všech předmětech.

Tak zhodnotila náslechy v hodinách na GUH vysokoškolská studentka pedagogiky Perrine Rosala-Humeau. Přijela na naše gymnázium z univerzity ve francouzském Angers, aby zde absolvovala desetidenní stáž s cílem poznat náš způsob výuky a český školní systém. Z porovnání našeho a francouzského školství nevyšlo to české vůbec špatně. Už jen to, že jazyková vybavenost našich absolventů je nesrovnatelně lepší než schopnosti absolventů francouzských gymnázií, nás (obzvlášť jazykáře) samozřejmě velmi těší.

Studenti francouzštiny nezaháleli a využili přítomnosti rodilé mluvčí. Všichni si mohli procvičit „mluvení a poslech“ při konverzaci s Perrine v hodině FJ, někteří odvážlivci se dokonce ochotně zhostili role průvodců po městě a okolí – nutno podotknout, že ve svém volném čase – a za to jim děkujeme. Velký dík patří i všem kolegům, kteří přijali Perrine do svých hodin.

Autorka: Eva Čoupková

20 mai 2016

2. místo v celostátním kole francouzské olympiády

V pondělí 9. května se v pražském Francouzském institutu sešli výherci krajských kol konverzační soutěže ve francouzštině, aby poměřili své síly v kole celostátním. Na jeho organizaci se tradičně podílejí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Národní institut dalšího vzdělávání a Sdružení učitelů francouzštiny.

Letos se mezi soutěžící zařadila i studentka GUH Anna Mabbettová ze třídy 3.B, která nás reprezentovala v nejvyšší kategorii B2. Účastníci soutěže, kterých bylo v každé kategorii 14, museli prokázat své dovednosti nejdříve v poslechové části a následně v ústním projevu, který je založen zvláště na schopnosti argumentovat.

Čekání na výsledky nám organizátoři zpříjemnili projekcí krátkých filmů, prezentací činnosti Francouzské aliance v ČR a mladé francouzštináře mohla do budoucna inspirovat nabídka možnosti studia a profesního uplatnění ve frankofonních zemích.

Anička skončila na vynikajícím 2. místě s minimální dvoubodovou ztrátou na vítězku, což je historicky nejlepší umístění v této soutěži. Blahopřejeme jí k tomuto velkému úspěchu a věříme, že jí život přinese zajímavé možnosti její výbornou znalost francouzštiny využít.

Anička doplnila trojlístek studentů GUH, kteří letos stáli na stupních vítězů v celostátních kolech konverzačních soutěží v druhém cizím jazyku (NJ, ŠJ, FJ).

autorka a fotografka: Barbora Matušková

Publicité
11 mai 2016

Francie očima studentů

Bonjour, Cholet!
Výměna s Francií

Bez názvu

Třetího dubnového týdne se nám, studentům vyššího gymnázia převážně z druhého a třetího ročníku, dostalo jedinečné nabídky strávit týden v rodinách v 50tisícovém městě Cholet, ležícím nedaleko západního pobřeží Francie.
V rámci bohatého programu jsme navštívili městské muzeum (jak jeho historickou část, tak i část moderního umění, kde jsme se v obou případech mohli díky přívětivým průvodkyním dozvědět spoustu zajímavého), muzeum textilu, významné výrobou tradičních látkových kapesníků, jež jsou symbolem tohoto města, a v neposlední řadě nám bylo ctí projít se po chodbách, pokojích, ale i rozlehlých zahradách velkolepých zámků na řece Loira.
Navštívili jsme i další francouzská města, konkrétně Nantes, Dijon a také přímořské město Les Sables-d’Olonne, kde se pouzí tři odvážlivci, všichni z řad českých studentů, osvěžili ve vlnách Atlantského oceánu.
Naši korespondenti se snažili o nás co nejlépe postarat, a proto jsme se naštěstí nevyhnuli ani specifické francouzské kuchyni a mohli se přesvědčit o legendě, která praví, že ve Francii je až přes tři sta druhů sýra, nebo o pravdivosti klišé, zda jsou Francouzi opravdu„žabožrouti“.
Den před naším odjezdem jsme navíc stihli 99. ročník grandiózního Carnavalu, plného různorodých kapel, tanečníků, maškar a nadpřirozeně velkých světélkujících povozů doprovázených pohádkovými postavami.
Zkrátka jsme měli možnost přímo nahlédnout do mentality Francouzů a života ve Francii jako takového. Kromě toho nám výměnný pobyt dal také příležitost posunout se dál v našich jazykových dovednostech a co především, šanci naše nové známé zase někdy navštívit.
autor: Šimon Obdržálek

 

Cholet88V neděli 17. dubna jsme se my, skupinka 48 nadšených Čechů, vydali okupovat francouzské Cholet. Předlouhá cesta autobusem byla sice nakonec únavná, ale nebyla nouze o zábavu.
Naše invaze započala v místních muzeích, kde jsme nasáli atmosféru francouzského impresionismu nebo se nám hlava motala v kubismu. Během týdne jsme samozřejmě viděli i zbytek města. Věřte mi, procházet se těmi úzkými uličkami se starými domy, to je něco, co vás přenese zpět do dob revoluce.
Neodpustili jsme si ani cestu do nedalekého Nantes, které mi též učarovalo. Francouzi očividně vynikají ve spojení moderna a historie. Poté nás čekala medárna a její bezpečnostní opatření, ve kterém jsme připomínali filmové Mimoně. Odměnou nám na oplátku byl například malinový med.
A co by to byl za výlet bez proslulých zámků? Údolí je jimi poseto celé a my jsme měli možnost zavítat do těch dvou nej. Říká se, že Chambord je nejhezčí zámek Francie, a opravdu je jak od Disneyho, ale já jsem se zamiloval do Brissacu a ještě víc do jeho rozlehlých a prosluněných zahrad.
Co víc dodat? Poznali jsme úplně jinou kulturu a nové lidi. Zkrátka: Celui qui a visité la France n´oubliera jamais!
autor: Jozef Pecha

11 mai 2016

Francouzská výměna očima studentů

 

 

11 mai 2016

Francie očima profesorek

sladka_francie

První studentská výměna GUH s Francií (Martinik, ačkoliv k Francii patří, je přeci jen něco trochu jiného) – a rovnou v počtu 48 studentů! Předmětová komise francouzštiny si tak ukousla celkem velké sousto, ale byla to porce s chutí vynikající francouzské kuchyně, vůní francouzských parfémů a nádherou francouzských památek podávaná ve společnosti milých a pohostinných Francouzů a hlavně našich skvělých studentů. Každý kolega nám jistě dá za pravdu, že uchu pedagogovu lahodí, slyší-li slova chvály mířící na jeho svěřence. My jsme si je ve Francii vyslechly několikrát. Proto bychom chtěly „naše děcka“ pochválit i my – za jejich disciplinovanost, slušnost, dobrou náladu, zpěvy, tance a hlavně snahu využít v praxi to, co se jim snažíme „natlačit“ do hlavy v hodinách francouzštiny.

A teď k programu. Po 25hodinové cestě (se zastávkou u pohádkového zámku Chambord) jsme 18. dubna navečer dorazili do Cholet, města v regionu Pays de la Loire. Všichni byli rozděleni do rodin svých korespondentů, které už znali z jejich únorové návštěvy u nás. V úterý ráno jsme se sešli v gymnáziu Sainte Marie, kde nás ve společenské místnosti čekala společná snídaně. Paní ředitelka pak při prezentaci v konferenčním sále představila školu a systém gymnaziálního vzdělávání. Prošli jsme si rozlehlý školní areál (školu navštěvuje 1200 studentů) a byli jsme přijati panem místostarostou na radnici. Po obědě ve školní jídelně jsme absolvovali působivou prohlídku choletského uměleckého a historického muzea. Město bylo během Velké francouzské revoluce jedním z center povstání ve Vendée, takže jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí.

Středa byla pro některé možná méně zábavná, protože celé dopoledne museli sedět ve školních lavicích, ale bylo jistě poučné a obohacující zjistit, jak vypadá vyučování jinde než na naší škole. Odpoledne jsme se po skupinkách rozptýlili po Cholet a zjišťovali odpovědi na otázky týkající se historie města a jeho významných budov.

Jelikož je tamější region silně spjatý s textilním průmyslem, ve čtvrtek jsme zavítali do muzea textilu a odpoledne potom i na zámek Brissac, kde si nás naprosto získala milá průvodkyně s příhodným jménem France. Po podvečerním zábavném programu, který si připravili francouzští studenti (a ti naši ho obohatili lidovými tanci), jsme měli možnost potkat se i s některými rodiči při společné večeři ve školní jídelně.

V pátek jsme navštívili krásné starobylé město Nantes (milovníci historie si jistě hned vybaví edikt nantský, znalci díla Alfonse Muchy zase jeho plakáty pro zdejší továrnu na sušenky LU). Program byl nabitý, a proto jsme po dvouhodinové prohlídce město museli opustit a vydali jsme se na exkurzi do Famille Mary – rodinné firmy na výrobu medu. Vybaveni slušivými pláštěnkami, návleky a čepičkami jsme nahlédli do zákulisí téměř stoleté firmy, která má ve Francii 28 obchodů, obohatili si slovní zásobu o nová slovíčka a při ochutnávce si osladili – i když ve Francii už tak dost sladký – život.

Sobota byla v režii rodin, u nichž byli naši studenti ubytovaní. Někteří vyrazili k oceánu, jiní do blízkého historického zábavního parku Puy du Fou, mnozí prožili karnevalový večer v centru Cholet nebo si pochutnali na palačinkách v „palačinkárně“. A v neděli ráno již nastalo více či méně srdceryvné loučení. Naštěstí to není loučení definitivní, protože jsme dostali nabídku vyslat v příštím roce do Cholet dva studenty na měsíční studijní pobyt. A za tři roky by se měla zopakovat celá velká výměna. Takže nikoliv adieu, ale au revoir

autorka: Eva Čoupková

5 avril 2016

Soutěž Frankofonie

P1120655_mensi

Ministerstvo zahraničních věcí spolu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Francouzským institutem, Velvyslanectvím Francouzské republiky v Praze a velvyslanectvími frankofonních zemí se každoročně podílí na pořádání Dnů Frankofonie. V rámci těchto dnů je vždy vyhlášena soutěž o hodnotné ceny – žáci ZŠ mají za úkol realizovat výtvarnou práci za využití významu aspoň tří z deseti slov Frankofonie pro rok 2016. Žáci středních škol pak musí připojit ještě vypracovaný kvíz, který je po dobu jednoho měsíce on-line na stránkách ministerstva zahraničních věcí. Podotýkám, že vše je ve francouzštině.

Je mou milou povinností vám oznámit, že letos mezi 20 oceněnými studenty Amálie Vojáčková, studentka 1. A. Získala hodnotné ceny, které jí byly předány na slavnostním recepci v Černínském paláci v Praze.

Amálce moc gratulujeme a těšíme se na příští ročník, třeba přiláká i další zájemce.

autorka: Marta Bříštělová

23 mars 2016

Úspěch v krajském kole konverzační soutěže

Dne 16. března 2016 proběhlo ve Zlíně krajské kolo konverzační soutěže ve francouzštině.

Naši školu reprezentovali čtyři zástupci kategorií A1–B2 a v konkurenci francouzštinářů z celého kraje si vedli skvěle. Všichni museli prokázat své jazykové dovednosti při poslechové části, zástupci kategorií A1/A2 pak následně v ústním kole popisovali obrázek a absolvovali interaktivní cvičení s rodilým mluvčím. Na kategorie B1/B2 čekal v ústním kole souvislý mluvený projev na vylosované téma a diskuze se členy poroty.

A jak to tedy dopadlo?

Max Gogola (3OB) obsadil 2.místo v kategorii A1, Natálie Khazaalová (4OA) rovněž 2. místo v kategorii A2, Anna Baladová (3.C) se v kategorii B1 umístila na 4. místě s pouhou půlbodovou ztrátou na 3. místo. Na kvality Anny Mabbettové (3.B) však nestačil žádný z účastníků kategorie B2. Anička vybojovala 1. místo a zajistila si tak postup do celostátního kola, které proběhne 9. května v Praze.

Blahopřejeme ke krásným výsledkům, děkujeme za vynikající reprezentaci školy a Aničce Mabbettové navíc přejeme BONNE CHANCE A PRAGUE!!!

Autor: Barbora Matušková

Publicité
<< < 1 2 3 4 > >>
Publicité